Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Descripció

La comarca de l’Alta Ribagorça comprèn tres municipis: Vilaller, La Vall de Boí i el Pont de Suert, capital de la Comarca.

Extensió:

El Pont de Suert 148,14 Km2
La Vall de Boí 219,49
Vilaller 59,23
Alta Ribagorça 426,86


L'Alta Ribagorça és una comarca de recent creació, localitzada a l'extrem nord-oest dels Pirineus catalans. Limita al nord amb la Vall d'Aran; al nord-est amb el Pallars Sobirà; a l'est i al sud amb la comarca del Pallars Jussà, i a l'oest amb la Comunitat Autònoma de l'Aragó. La comarca amb 426,8 km² és de les més petites de Catalunya

La comarca se situa a l'esquerra de la Noguera Ribagorçana i s'articula en tres valls: l'alta vall de la Noguera Ribagorçana és l'eix principal; hom pot subdividir-la en dues parts: la septentrional és ocupada per la vall de Barravés, amb centre a Vilaller, mentre que al sud la vall s'eixampla on trobem la capital, el Pont de Suert; i les dues valls tributàries de la Noguera: la Vall de Boí i la Vall de Viu.

La comarca de l'Alta Ribagorça es crea per la llei de 28 de març de 1988 de la Generalitat de Catalunya. Anteriorment, els municipis del Pont de Suert, la Vall de Boí i Vilaller formaven part de la comarca del Pallars Jussà, i la seva segregació i constitució com a comarca pròpia responen al desig dels seus habitants de veure reconeguda la seva personalitat pròpia, més propera a la regió de la Ribagorça.